educatie

basisscholen

“Jong geleerd is oud gedaan”

Logo Sophia SnuffelCollege1Dat is de mening van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, die dierenleed bestrijdt via voorlichtingsprojecten en -campagnes. Het Sophia SnuffelCollege is erop gericht kinderen spelenderwijs te leren hoe ze het gedrag van honden moeten interpreteren. Op die manier wordt de basis gelegd voor een veilige en respectvolle omgang met dieren en kunnen hondenbeten voorkomen worden.

Hond voor de klas!

Het Sophia SnuffelCollege werd in 1992 in Nederland opgestart door Loes van den Bogaard onder de naam 'Oscar en Rufus'. Doel was het aantal bijtincidenten in Nederland te verminderen door middel van het geven van voorlichting. In 1994 besloot de Sophia-Vereeniging het project financieel te steunen en sinds 1 januari 2001 is het officieel onderdeel van de Vereeniging, met als naam 'Hond & Kind-project' en later 'Sophia SnuffelCollege'.

Bij dit project gaan zo'n 100 vrijwilligers met speciaal geteste en gecertificeerde honden naar basisscholen, om kinderen uit de laagste groepen te leren hoe ze veilig met honden omgaan. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en draagt de Sophia-Vereeniging bij aan meer begrip en respect voor de dieren waar we mee leven.
Want wie op jonge leeftijd de dierentaal leert begrijpen en weet dat dieren wezens zijn met gevoel en een eigenwaarde, zal ook later beter met ze omgaan. In de eerste les maken de kinderen kennis met een handpop en krijgen ze les in het benaderen van honden. Tijdens de tweede en derde les komt er een hond mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. 
De kinderen leren wanneer ze een hond mogen benaderen, wat de reactie van de hond betekent en hoe ze op hondentaal moeten reageren. Zo mogen de kinderen de hond aan hun hand laten ruiken, mits het baasje toestemming geeft. Wanneer het dier zijn kop wegdraait of wegloopt, is het zaak hem met rust te laten. Als de hond goed reageert, dan mag hij zachtjes geaaid worden onder de kin of achter de oren, maar nooit op de kop! Na afloop ontvangen alle kinderen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes, tips en informatie voor ouders. De ervaring heeft geleerd dat veel kinderen hun angsten overwinnen en zich na deze drie lessen bewust zijn van de gevaren en het plezier die een hond met zich mee kan brengen!

Vrijwilligerswerk doen?

Uiteraard staat de veiligheid van de kinderen voorop en is het van groot belang dat een hond vriendelijk en geduldig is in de omgang met de kleintjes. Voordat een hond geschikt wordt geacht om mee de klas in te gaan, moet hij dan ook een uitgebreide gedragstest afleggen, die speciaal voor het Sophia SnuffelCollege is ontworpen door een etholoog.

De test wijst uit of de hond vriendelijk en rustig reageert op kinderen, gehoorzaam is en of de hond een goede (vertrouwens-) band heeft met zijn eigenaar. Om getest te kunnen worden, moet een hond zijn ingeënt tegen hondenziekte en parvo, een basiscursus hebben gevolgd bij een hondenschool en minimaal 18 maanden en maximaal 8 jaar oud zijn. Het hoeft niet per se de eigen hond te zijn, maar hij moet wel onder de aansprakelijkheidsverzekering van de eigenaar vallen.

Natuurlijk moet het dier in de eerste plaats kindvriendelijk en stressbestendig zijn, want als het zich bevindt in een klaslokaal gevuld met kleine kinderen, dan moet het natuurlijk wel lawaai en plotselinge geluiden kunnen verdragen! Een schoolbezoek moet ook voor de hond een prettige ervaring zijn. Daarnaast moet de hond goed gehoorzamen en rustig blijven liggen als het baasje bezig is met lesgeven. Niet alleen de hond, maar ook de vrijwilliger moet voldoen aan een aantal voorwaarden om voor de klas te staan. Want eenmaal aan de slag, dan is de vrijwilliger er verantwoordelijk voor dat de kinderen op een verantwoorde wijze de kennis tot zich kunnen nemen en dat het contact met de scholen goed verloopt.

Als de hond geschikt blijkt voor het Sophia SnuffelCollege, dan volgt de vrijwilliger een workshop Lesgeven en kan hij of zij stage lopen bij een ervaren vrijwilliger. Daarnaast beschikt de vrijwilliger over eigen vervoer en voldoende kennis met betrekking tot hondengedrag. Natuurlijk vindt hij of zij het leuk om met kinderen te werken en is hij of zij bereid om dat met enige regelmaat te doen tijdens schooluren.

Ontvangt u graag meer informatie over het Sophia SnuffelCollege of wilt u ook aan de slag als vrijwilliger? Neem dan contact op met de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren via 020 - 623 61 67 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De gedragstherapeute van ANIMALE bezocht jarenlang als vrijwilliger voor het Sophia snuffelcollege met Border Collie Bram de Basisscholen. Bram is nu met pensioen en Caro fox / jachtterrier is de nieuwe snuffelhond. De honden van Patricia zijn kindvriendelijk en speciaal voor dit werk getest. Gedragstherapeute Patricia Henskens-Spee van ANIMALE is eveneens bevoegd door de Sophiavereeniging om honden voor dit project te testen. Zij test met name de honden in de provincie Limburg.

Wilt u een keer als vrijwilliger meewerken aan de gedragstesten, meldt u dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn regelmatig op zoek naar volwassenen en kinderen van 8 tot 11 jaar die graag een keer een dagje willen meewerken aan dit bijzondere project.