hondenschool

MANTRAILING

Mantrailing is een intensieve training voor handlers die op professionele wijze met hun hond willen speuren naar menselijke geur of hun hond willen klaarstomen als reddingshond. Daarnaast kan Mantrailing ofwel recreatief speuren een zeer aangename en leuk bezigheid zijn om samen met je hond te doen. 

Honden gebruiken van nature hun neus om te zoeken naar voedsel, voor het onderzoeken van geuren van andere honden en dieren, enz. Door training en oefening kunnen honden met hun goed werkende neus ook een geurspoor van een mens volgen. Ze hebben de capaciteit om mensen van elkaar door diens geur te onderscheiden. Als mens verlies je continu een specifiek eigen, persoonlijke geur. Als je loopt vormt deze geur een geurpad of geurspoor. Mantrailing is een vorm van speuren door honden waarbij ze een specifiek persoon kunnen “opsporen” door diens geurpad te volgen van waar hij/zij weggelopen is tot aan waar hij/zij zich bevindt.

 

Doordat honden stereo kunnen ruiken en tegenlijk kunnen in-en uitademen en de geur in de hersenen verwerken, bepalen ze de looprichting van een persoon. Ze kunnen dus ruiken in welke richting de persoon vertrokken en gelopen is. Speuren is ontzettend leuk om samen met je hond te doen en, als je het goed traint en lang genoeg met je hond beoefent, kun je met speuren zelfs mensenlevens redden en vermiste personen zoeken. Maar dit is alleen weggelegd voor de allerbeste speurneuzen en vooral na vele jaren oefenen en trainen. Een reddingshond moet niet alleen een “gemakkelijk” spoortje kunnen uitwerken maar alle complexe varianten van routes in alle soorten omgevingen, op alle verschillende ondergronden en met tal van afleidingen kunnen werken en dan nog steeds DIE ene persoon tussen de geuren van alle anderen kunnen vinden. Naarmate een persoon langer weg is, vervaagt diens geurspoor. Het komt dan aan op goed getrainde honden in te zetten die dan nog steeds een persoon kunnen vinden.

Sinds 2009 kunt u bij ANIMALE terecht voor deze training op zowel professioneel als recreatief niveau, in beiden trainingen wordt wel op serieuze wijze getraind.

31Geschiedenis Mantrailing bij ANIMALE

Patricia vertelt : "Speuren is erg "hot" op dit moment. Speurhondenscholen schieten als paddestoelen uit de grond en ik vind dat een goed gegeven. Je kunt er heel veel meerwaarde mee geven aan het leven van je hond. Daarnaast is het een van de meest leuke bezigheden om samen met je hond te doen en samen te werken. Als je het professioneel aanpakt en er jaren keihard voor werkt, kun je er ook mensenlevens mee reddden en dat was nu juist mijn drijfveer om te speuren naar mensen. Het is mijn passie al heel wat jaren en dat zal nog lang zo blijven. Inmiddels heb ik samen met mijn inzetteam al flink wat ervaring opgedaan met realcase vermissingen. Iedere vermissing is anders en teamwork geeft het resultaat, zonder teamwork kun je met de beste speurhond geen resultaat bereiken. Vandaar dat ons professioneel team ook een zeer strenge toetredingsselectie heeft. Hoe graag we ook iedereen zouden willen toelaten, in het inzetteam hebben wij maar 1 doel en dat is een vermiste vinden. In de fungroepen staat vooral het op leuke en goede wijze samenwerken met je hond op het programma en worden veel minder strenge regels gesteldt, je komt immers voor je plezier en wilt er ook van leren.

Als onderdeel van mijn gedragspraktijk ANIMALE bood ik zo’n 7 jaar geleden (2009) naast de specialisatie begeleiding bij probleemhonden voor het eerst de cursus mantrailing voor ‘fun’ aan. We gebruikten speuren zelf al als uitlaatklep voor onze eigen honden die graag met hun neus bezig waren en dit niet voldoende kwijt konden in hun dagelijkse wandelingen en bezigheden. Omdat ik er zelf erg enthousiast over was en veel plezier beleefde aan het speurwerk met mijn honden, wilde ik dit verder uitbreiden en gieten in een cursus. Ik vond een groep instructeurs die bereidt waren deze uitdaging met mij aan te gaan. Ze waren mijn eerste cursisten die leerden speuren op mensen. Het mooie is drie van hen zitten nu nog steeds gezamenlijk met mij in het professionele Mantrailing team K9 search and Rescue. Later (begin 2010) zijn wij ook een hondenschool met gehoorzaamheidslessen erbij gestart. Als ik terug kijk naar enkele jaren geleden dan is er op speurgebied heel veel veranderd, maar aan de andere kant ook weer niet. Zoals in elke sport, op het moment dat iets populair wordt denkt men vaak het wiel opnieuw uitgevonden te hebben of te moeten uitvinden. Speuren naar mensen is al eeuwenoud en voor de hond is er eigenlijk maar 1 grote verandering en dat is speuren naar mensen met meer afleiding en contaminatie. Wij hebben hierin zo onze eigen visie hoe teams het beste begeleid kunnen worden en dat is door juist geen methodes na te streven. Bij ANIMALE beschouwen we ieder speurteam als individueel team. We vinden het leveren van maatwerk erg belangrijk zowel op speurgebied als op gedragbegeleiding, onze hondenschool en alle andere diensten die wij bieden.

Naast recreatieve speurlessen binnen de hondenschool van ANIMALE bieden wij ook gespecialiseerde speurhondengeleider opleidingen, Instructeurs opleidingen en mantrailing workshops en uitgebreide seminars in binnen-en buitenland. Voor elke gepassioneerde speurder hebben we dus een plekje en een mogelijkheid om onder onze begeleiding zijn passie uit te voeren. Voor de complete opleidingen kijk op onze IMAS-ANIMALE website welke geheel in het teken staat van speuren en de diverse opleidingen en opleidingniveaus"

Zowel nieuwe als ervaren handlers en honden die graag op professionele wijze bezig willen zijn met Mantrailing kunnen bij ons dan ook terecht voor een intensieve begeleiding. Startershonden en handlers dienen eerst de basistraining mantrailing gevolgd te hebben voordat men in de gevorderde groepen kan meetrainen.

Inschrijven voor Mantrailing kan in de basisgroep voor beginnende teams voor iedereen die de sport wil leren of eraan wil proeven

Inschrijven in de gevorderde groepen kan alleen voor teams die al diploma SPG I behaald hebben of level 1 gecertificeerd zijn bij onze Internationale Mantrail School IMAS-ANIMALE