gedragstherapie

KINDEREN EN HONDEN

73Een hond is de beste vriend van de mens, is het gezegde. Vooral voor kinderen kan een vriendschap met deze viervoeter van onschatbare waarde zijn. Ze kunnen hem alle geheimpjes vertellen, hij is altijd vrolijk als ze thuis komen, hij troost ze als ze verdrietig zijn, om maar een greep uit de liefde tussen kinderen en honden te noemen. Voorwaarde voor deze vriendschap is wel dat zowel de hond als het kind vriendelijk zijn naar elkaar en elkaar kunnen begrijpen.

De hond is een roedeldier en leeft volgens de regels van het roedel. Een gegeven dat bij iedere hondeneigenaar wel bekend is, echter over de betekenis hiervan en de waarde van deze regels binnen een roedel van mens en hond bestaan grote meningsverschillen.
U kunt verschillende uitleg verwachten als u meerder deskundigen vraagt over hoe het roedel gevormd wordt en hoe men binnen het hondenroedel met elkaar communiceert. Er ontstaat voor u als hondeneigenaren nog meer verwarring als u meer dan één boek over hondenopvoeding leest. Er wordt n.l. verschillend gedacht over hoe u uw hond, moet opvoeden en óf en hoe u "Leider" of "Alpha" moet zijn.

Zonder verder uit te wijden over opvoedmethoden, stellen wij dat niet iedere hond hetzelfde is en dat iedere hond zijn eigen raseigenschappen en daarmee motivaties heeft om dingen wel of niet te doen. Daarbij heeft iedere hond ook nog eens zijn eigen karakter.
Deze eigenschappen, karakter, opvoeding en de omgeving waarin de hond leeft bepalen hoe de hond reageert op dagelijkse situaties en op kinderen. De omgang van uw hond met uw kind of andere kinderen is vooral gebaseerd op non verbale communicatie, signalen die een hond gebruikt om met anderen te communiceren en zijn ervaringen uit het verleden. Wij streven naar een zo veilig mogelijke omgang tussen kind en hond binnen en buiten het roedel. Een hond moet een beste vriend zijn voor het kind, niet een vijand. Daarvoor stellen wij niet alleen regels aan de hond, maar ook aan het kind en zeker aan ouders en verzorgers.

 

75Wij zijn zeer betrokken bij dit onderwerp, allereerst door goede voorlichting te geven aan aanstaande ouders. Anderzijds door hondeneigenaren, ouders en kinderen die al dan niet een hond thuis hebben, bewust te maken over hoe een hond communiceert, zijn lichaamstaal en signalen. Wat is zijn natuurlijk gedrag? En wat mogen wij als mens van een hond verlangen? Welke handelingen roepen bij een hond angst en/of agressie op en waarom?

  • Kind(eren) kunnen een uitgebriede kindercursus volgen voor een veiligere omgang met honden. Ze leren op een praktische en leuke manier wat ze wel en niet mogen doen bij een hond en hoe ze zich in de buurt van een hond moeten gedragen.
  • Als volwassene kunt een cursus bijwonen. U leert het gedrag van uw hond(en) en andere honden te herkennen. U krijgt handvaten hoe u de omgang tussen uw kind en honden zo veilig mogelijk kunt laten verlopen om zo miscommunicatie en nog beter om hondenbeten bij kinderen zo veel mogelijk te voorkomen.
  • Is uw kind bang voor honden? Ook dan kunt u bij ons terecht. Zie kopje “Angst voor honden” voor meer informatie.
  • Scholen kunnen gebruik maken van het “Sophia Snuffelcollege”.

 

 


vrienden onze hond een kindervriendIn Oktober 2010 is het boek "VRIENDENgepubliceerd, geschreven door Patricia Henskens-Spee, kynologisch gedragstherapeut en specialist Kind & hond-combinatie van ANIMALE. Klik hier voor meer info of bestellen.

 

Wilt u meer informatie of wilt u op de hoogte gehouden worden van eerstvolgende cursussen en lezingen stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..