GEDRAGSPROBLEEM

agressieve-hond-300x300Een probleem is pas een probleem als het door de eigenaar zelf als een probleem of vervelend ervaren wordt. Echter een hond kan ook door zijn gedrag een bedreiging vormen of voor overlast zorgen in zijn directe omgeving of voor zichzelf. In onze huidige maatschappij waarin honden steeds meer een onderdeel vormen van het gezin, is het belangrijk dat een hond zich sociaal gedraagt. Maar nog belangrijker is dat de eigenaar van de hond zijn hond begrijpt. Wij helpen u graag hierbij om uw hond nog beter te leren kennen en hiermee probleemgedrag te voorkomen of op te lossen.

Voorbeelden gedragsproblemen zijn:

 • Onzindelijkheid, vernielen of blaffen tijdens alleen zijn,
 • Weglopen, van huis of tijdens wandeling,
 • Trekken aan de lijn of niet willen lopen aan de lijn,
 • Angsten (bijvoorbeeld voor vuurwerk, onweer, trekkers, volwassenen of kinderen e.d.),
 • Agressie naar mensen, soortgenoten of andere dieren,
 • Agressie tussen honden binnen het gezin,
 • Druk en ruw gedrag naar kinderen,
 • Onnodig veel blaffen en/of vernielen,
 • Overmatig blaffen en/of druk gedrag, ongehoorzaamheid,
 • Hyperactiviteit of depressivitiet,
 • Staartjagen, zelfbeschadiging,
 • Gedrag dat erg vaak en hevig wordt vertoond (bijv. rondjes lopen) e.d.

 

Uiteraard kan een hond meerdere probleemgedragingen tegelijk vertonen.

WAAROM GEDRAGSTHERAPIE?

58Het volgen van een gehoorzaamheidscursus is een eerste stap om van uw hond een gehoorzame huisvriend te maken en om probleemgedrag te voorkomen. Niet altijd is dat een garantie dat uw hond geen gedragsprobleem ontwikkelt. Door verschillende oorzaken en gebeurtenissen kan een hond zich toch anders gedragen en probleemgedrag ontwikkelen. Het volgen van een cursus alleen is dan niet meer voldoende, er zal dan deskundige hulp en advies nodig zijn om deze problemen op te lossen.
Gedragspraktijk ANIMALE helpt u de oorzaak van het probleem te achterhalen en het gedrag van uw hond te begrijpen. Gedragstherapie is gericht op de individuele hond en eigenaar en de toegeschreven therapie is uniek voor die hond en eigenaar met dat specifieke probleem. Met het opstellen van een therapie wordt een oplossing geboden, echter de juiste uitvoering van de adviezen en oefeningen door de eigenaar zorgen voor het succes.

{loadnavigation}

57Het eerste gedragsconsult zal afhankelijk van de situatie plaatsvinden in de vorm van een huisbezoek of soms in de praktijk. In de meeste gevallen willen wij de hond in zijn eigen omgeving zien en wordt een huisbezoek afgelegd. Het kan nodig zijn dat u voor het consult een vragenformulier dient in te vullen, zodat er tijdens de eerste afspraak meer tijd is om het specifieke gedrag van uw hond te bespreken en te bekijken. Het formulier zal dan van te voren naar u thuis gestuurd worden en dient tenminste twee dagen voor de afspraak teruggestuurd zijn.

lees verder

73Een hond is de beste vriend van de mens, is het gezegde. Vooral voor kinderen kan een vriendschap met deze viervoeter van onschatbare waarde zijn. Ze kunnen hem alle geheimpjes vertellen, hij is altijd vrolijk als ze thuis komen, hij troost ze als ze verdrietig zijn, om maar een greep uit de liefde tussen kinderen en honden te noemen. Voorwaarde voor deze vriendschap is wel dat zowel de hond als het kind vriendelijk zijn naar elkaar en elkaar kunnen begrijpen.

De hond is een roedeldier en leeft volgens de regels van het roedel. Een gegeven dat bij iedere hondeneigenaar wel bekend is, echter over de betekenis hiervan en de waarde van deze regels binnen een roedel van mens en hond bestaan grote meningsverschillen.
U kunt verschillende uitleg verwachten als u meerder deskundigen vraagt over hoe het roedel gevormd wordt en hoe men binnen het hondenroedel met elkaar communiceert. Er ontstaat voor u als hondeneigenaren nog meer verwarring als u meer dan één boek over hondenopvoeding leest. Er wordt n.l. verschillend gedacht over hoe u uw hond, moet opvoeden en óf en hoe u "Leider" of "Alpha" moet zijn.

Zonder verder uit te wijden over opvoedmethoden, stellen wij dat niet iedere hond hetzelfde is en dat iedere hond zijn eigen raseigenschappen en daarmee motivaties heeft om dingen wel of niet te doen. Daarbij heeft iedere hond ook nog eens zijn eigen karakter.
Deze eigenschappen, karakter, opvoeding en de omgeving waarin de hond leeft bepalen hoe de hond reageert op dagelijkse situaties en op kinderen. De omgang van uw hond met uw kind of andere kinderen is vooral gebaseerd op non verbale communicatie, signalen die een hond gebruikt om met anderen te communiceren en zijn ervaringen uit het verleden. Wij streven naar een zo veilig mogelijke omgang tussen kind en hond binnen en buiten het roedel. Een hond moet een beste vriend zijn voor het kind, niet een vijand. Daarvoor stellen wij niet alleen regels aan de hond, maar ook aan het kind en zeker aan ouders en verzorgers.

 

75Wij zijn zeer betrokken bij dit onderwerp, allereerst door goede voorlichting te geven aan aanstaande ouders. Anderzijds door hondeneigenaren, ouders en kinderen die al dan niet een hond thuis hebben, bewust te maken over hoe een hond communiceert, zijn lichaamstaal en signalen. Wat is zijn natuurlijk gedrag? En wat mogen wij als mens van een hond verlangen? Welke handelingen roepen bij een hond angst en/of agressie op en waarom?

 • Kind(eren) kunnen een uitgebriede kindercursus volgen voor een veiligere omgang met honden. Ze leren op een praktische en leuke manier wat ze wel en niet mogen doen bij een hond en hoe ze zich in de buurt van een hond moeten gedragen.
 • Als volwassene kunt een cursus bijwonen. U leert het gedrag van uw hond(en) en andere honden te herkennen. U krijgt handvaten hoe u de omgang tussen uw kind en honden zo veilig mogelijk kunt laten verlopen om zo miscommunicatie en nog beter om hondenbeten bij kinderen zo veel mogelijk te voorkomen.
 • Is uw kind bang voor honden? Ook dan kunt u bij ons terecht. Zie kopje “Angst voor honden” voor meer informatie.
 • Scholen kunnen gebruik maken van het “Sophia Snuffelcollege”.

 

 


vrienden onze hond een kindervriendIn Oktober 2010 is het boek "VRIENDENgepubliceerd, geschreven door Patricia Henskens-Spee, kynologisch gedragstherapeut en specialist Kind & hond-combinatie van ANIMALE. Klik hier voor meer info of bestellen.

 

Wilt u meer informatie of wilt u op de hoogte gehouden worden van eerstvolgende cursussen en lezingen stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

{loadnavigation}