therapiehonden

voor kinderen

77Regelmatig krijgen wij aanvragen om honden te trainen ter ondersteuning van kinderen met bijvoorbeeld een sociale beperking, motorische stoornis, gedragsprobleem, angsten, leerproblemen, e.d. Onze ervaringen hierin zijn breed, maar vaak concluderen wij dat de eerste hulpvragen niet realistsich zijn. Honden hebben inderdaad vaak een positieve invloed op kinderen, maar let op! Koop nooit klakkeloos een hond/pup omdat dit goed zou zijn voor het welzijn van uw kind. Al snel zult u erachter komen dat uw voorstelling niet klopt met de werkelijkheid.

Begeleidingshonden voor kinderen moeten goed getraind en opgeleid worden. Een pup zal eerst pup moeten kunnen zijn en pas later opgeleid kunnen worden. Het eerste jaar zult uw veel energie in de opvoeding van de hond moeten stoppen. Daarbij is niet iedere hond geschikt om als “begeleider” van een kind te fungeren en niet ieder gezin geschikt om een hond in huis te hebben. Het is zeer raadzaam eerst goed doordacht te bekijken of een hond voor uw situatie daadwerkelijk gaat bijdragen aan een positieve invloed binnen het gezin. Vaak is werken met een hond op incidentele basis voor een kind een nog betere optie. U kunt ons om advies vragen.

Daarbij stellen wij hoge eisen aan het welzijn van de hond. Tegenwoordig worden veel honden herplaatst omdat ze ondoordacht zijn aangeschaft als “hulphond" voor het kind. Daarom willen wij vooraf waarschuwen dat het hebben van een hond een impact zal hebben op het hele gezin. Een hond inzetten als begeleidingshond voor uw kind vraagt grondig onderzoek en overleg.

12Hulphonden zijn geweldige steun en toeverlaten voor heel veel mensen binnen onze maatschappij. Wij ondersteunen dit ! Tegenlijk zijn wij wel zeer allert op de juiste wijze van behandeling en benadering van de hond. Voor ons is de hond een meerwaarde geen materialistisch hulpmiddel. Zo zou het ten alle tijden moeten zijn. Honden trainen en hun eigen behoeften en levenswaarde negeren past niet binnen onze zienswijze. Wij zullen altijd rekening houden met het kunnen en grenzen van de hond binnen onze training.

Als er een goede match en doordachte keuze gemaakt is kunnen wij u helpen bij de opleiding van uw hond of u doorverwijzen naar collegae bij specifieke vraagstellingen en doelen. Bij de training werken wij soms nauw samen met andere hulpverleners om het beoogde doel te bereiken.

Bel of mail ons voor de mogelijkheden, gezamelijk kunnen we bekijken of wij uw doelstellingen kunnen halen. 
Tel.: +31 (0)45-5680398 | e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..